Visszaszámláló az első Széder estig Budapesten

2015. március 8., vasárnap

52.

Fokhagymás Csirke

Hozzávalók

1 db 2 kg körüli csirke*
15 dkg csiperke
pirospaprika
szárnyas fűszerkeverék
Ízlés szerinti mennyiségű fokhagyma*

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Ha nem bontott csirkét vettünk, akkor távolítsuk el a belsőségeket és a nyakát. Mossuk meg a csirkét hideg, folyó víz alatt és töröljük szárazra. Töltsük meg a gombával és a fokhagymával. Mellével fölfelé helyezzük tepsibe. Szórjuk a maradék gombát a csirke köré, majd kenjük meg olajjal a csirkét. Szórjuk meg a szárnyas fűszerkeverékkel és a paprikával. Takarjuk le alufóliával és süssük 230 fokon 20 percig. Ezután vegyük le a hőmérsékletet 175 fokra, távolítsuk el a fóliát és süssük további 50-65 percig. Sütőből kivéve várjunk negyed órát a tálalással.

*megjegyzés: a recept furcsa, a hozzávalóknál 1 kg csirkemellfilét ír, míg a recept elkészítésénél 1 db 2 kg körüli egész csirkéről beszél. Azon kívül a hozzávalók felsorolásánál nem szerepel a fokhagyma, a recept címében és az elkészítésnél viszont igen. Tőlem telhetően megpróbáltam a lehető legértelmesebben lefordítani. Személy szerint én a gomba mennyiségét dupláznám vagy akár tripláznám, úgyis összeesik a sütés során, és kockákra vágnám. A fokhagymát pedig összezúznám, összekeverném a feldarabolt gombával meg a fűszerekkel és úgy tölteném meg a csirkét. A bőrébe jól belemasszíroznék még több fűszert és fokhagymát és pici vizet is aláöntenék. De mondom, ez az én személyes preferenciám. A recept azért került mégis ki, annak ellenére, hogy nem értelmezhető eredeti formájában, mert jó alapötletnek találom, amit kis fantáziával nagyon finommá lehet varázsolni.

Nincsenek megjegyzések: